Mooie successen in de schoonmaak

Heel soms komt het nog wel voor dat Facilicom wordt gezien als 'slechts' een schoonmaakbedrijf. Alsof een bedrijf dat alleen maar kennis heeft van schoonmaak geen grote PPS-projecten als single party zou kunnen realiseren. Of de facilitaire sector zou kunnen vernieuwen met vergaande vormen van integrated facility management. Of als partner door de vier grote gemeenten zou worden gecontracteerd om de sociale basiszorg te vernieuwen. Maar het is waar: met de schoonmaak is het ooit begonnen en dat blijft een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Pas een paar jaar geleden werd Gom Schoonhouden in Nederland in omzet gepasseerd door Trigion, maar nog steeds is Gom hier een goede tweede en daarmee een belangrijke pijler onder heel Facilicom. In België is Gom het op een na grootste schoonmaakbedrijf van het land en veruit het grootste onderdeel van Facilicom België. Ook Gom Propeté in Frankrijk en Facilicom Cleaning Services in Engeland zijn veel groter dan de andere Facilicom-onderdelen in die landen. De vier schoonmaakbedrijven konden in 2014 stuk voor stuk weer mooie commerciële successen noteren.

Grootste contract ooit

In Nederland kwam Gom als winnaar uit de bus bij de gunning van het schoonmaakcontract van Defensie. Het is het grootste contract ooit voor Gom. In het najaar besloot maincontractor Johnson Controls niet langer met drie verschillende schoonmaakbedrijven zaken te doen, maar alle  schoonmaakactiviteiten onder te brengen bij Gom. Maar Gom was ook zeer succesvol in specialistische markten. Het bedrijf won mooie opdrachten in zowel het basisonderwijs, het middelbaar onderwijs als in het hoger onderwijs.

Gom ZorgSupport kon onder leiding van de nieuwe directeur Herman Busch onder andere aan het werk in het Deventer Ziekenhuis, het Meander Medisch Centrum en het IJsselland Ziekenhuis. Het nog maar pas opgerichte Gom Hospitality, dat al schoonmaakte bij bijvoorbeeld De Doelen en Walibi Village, haalde twee heel mooie opdrachtgevers binnen: Stage Entertainment en Stadsschouwburg Utrecht.  

In omzet verdubbeld

Gom België begon op 1 januari 2014 bij het Europees Parlement, een van de meest prestigieuze opdrachten in België. Het gaat om vijftien gebouwen met een oppervlakte van zo'n 800.000 vierkante meter, waar zo'n 5.000 mensen werken. Het Belgische schoonmaakbedrijf is overigens ook in de race voor het schoonmaken van het pand van de Europese Commissie, nog zo'n klus met veel aanzien. Gom Propeté won in Frankrijk een contract van het ministerie van Defensie, een contract dat veel minder groot van omvang is dan het contract in Nederland, maar nog steeds een mooie nieuwe opdracht is voor het Franse schoonmaakbedrijf. Het Britse schoonmaakbedrijf Facilicom Cleaning Services maakte een grote klapper. Een groot FM-bedrijf besloot na een gunningstraject alle schoonmaakactiviteiten die het nog in eigen beheer uitvoerde, onder te brengen bij Facilicom. Het zou zomaar kunnen zijn dat Facilicom Cleaning Services in 2015 dankzij dit contract en enkele andere nieuwe opdrachten in omzet verdubbelt.