Gom ZorgSupport succesvol met cliëntparticipatie

Gom ZorgSupport zet bij de Groningse instelling De Zijlen cliënten met een verstandelijke beperking in. Dat past bij de wens van De Zijlen om cliënten een zinvolle dagbesteding te geven. Het project is zeer succesvol en won de vakjuryprijs bij de Best Practice Award-verkiezing.

Echt werk bevordert de participatie en integratie van mensen met een verstandelijke beperking. Echt werk wordt door cliënten bovendien als zinvol ervaren, en het geeft ze status. Dat is de visie van De Zijlen, en dat blijkt uit onderzoek dat Gom ZorgSupport heeft laten verrichten. Omdat de Groningse instelling veel ervaring heeft met de inzet van cliënten bij facilitaire taken, was De Zijlen een ideale opdrachtgever om de onderzoeksresultaten te toetsen in de praktijk. 

Werk toegevoegd

Het project ging in het najaar van 2013 van start als een pilot. Voorjaar 2014 kon worden geconstateerd dat de proef succesvol was en is de inzet van cliënten in de schoonmaak definitief geworden. Inmiddels zijn er vier cliënten aan de slag bij Gom ZorgSupport. Het project gaat overigens niet ten koste van werkgelegenheid bij het schoonmaakbedrijf, er wordt werk toegevoegd. De cliënten die bij GomZorgSupport worden ingezet, zorgen ervoor dat de vloeren vaker worden geschrobd en de ramen vaker worden gewassen.

Continu begeleid

De cliëntparticipatie is een uitkomst voor De Zijlen. Doordat de overheid bezuinigt op het  gehandicaptenvervoer is het moeilijker om cliënten buiten de poorten van de instelling een zinvolle dagbesteding te bieden. Het is voor sommige cliënten bovendien prettig om in de eigen, veilige omgeving te werken. De cliënten van De Zijlen worden door Gom ZorgSupport continu begeleid.
Gom ZorgSupport is er erg trots op dat dit project eind 2014 werd bekroond met de vakjuryprijs van de Best Practice Award, een prijs die is ingesteld door de commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag.